zijninhetnu.nl

zeegezicht

ZijninhetNu: Wat is meditatie?


Ik merk dat er steeds meer mensen in mijn omgeving vragen naar simpele meditatie oefeningen om mee te beginnen. Steeds meer mensen beginnen de voordelen van meditatie namelijk te ontdekken.

Ze beginnen zich langzaam maar zeker te realiseren dat ze niet alleen hun lichaam fit en gezond moeten houden maar ook hun geest. Wat fitnessen en sporten is voor je lichaam, is mediteren als het ware voor je geest.

Vlak na de tweede wereldoorlog werd je op straat raar aangekeken als je een rondje ging hardlopen. Mensen zouden je vragen waar je heen aan het lopen was☺ Tegenwoordig is dit de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog, het lijkt wel of steeds meer mensen beginnen met hardlopen.

Meditatie bevindt zich nu ook op een keerpunt. Veel mensen weten nog niet precies wat het is en hoe ze het moeten doen. Terwijl een andere gedeelte van de mensen al lang overtuigd is en bijna niet meer zonder kan.

Maar er is nog steeds een grote groep mensen die het vreemd en zweverig vindt. Een misverstand als je het mij vraagt. Want het enige wat je doet is de rommel in je hoofd opruimen waardoor je je gelukkiger voelt!
Veel mensen denken dat je in de lotushouding met je benen gekruist in een lang gewaad urenlang moet stilzitten om te mediteren. Hoewel er zeker mensen zijn die dit doen, is dit zeker niet altijd zo! Sterker nog, het grootste gedeelte van de mensen mediteert op andere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld prima op een stoel zitten, of zelf mediteren terwijl je iets aan het doen bent!

meditatie Je gedachten zijn al snel geneigd om af te dwalen. Zorgen, stress, afspraken, deadlines maar ook leuke dingen zorgen ervoor dat je vaak niet met je aandacht in dit moment bent maar gebeurtenissen uit het verleden aan het herbeleven bent, of aan het fantaseren (positief of negatief) bent over de toekomst.

Zonde eigenlijk, want het verleden kan je niet meer veranderen, en op de toekomst heb je maar beperkte invloed. Het enige moment waarop je echt kunt leven, genieten en actie ondernemen om je leven beter te maken is NU!

Mediteren helpt je hierbij, het helpt je om je bewust te worden van de ronddwalende gedachten in je hoofd en je aandacht weer terug te brengen naar dit moment! Je probeert je aandacht zeg maar voor honderd procent op een iets te richten, vaak is dit de ademhaling!

Het voordeel hiervan is dat je je minder zorgen zult maken en minder zult piekeren. Mediteren helpt dus tegen stress, angst en onzekerheid en bevordert juist de concentratie, rust en gelukzaligheid!

Mediteren creëert een rustmoment en laat ervaren dat jouw gedachtes en stemmetjes die je van alles vertellen even niet belangrijk zijn. Niet bezig zijn met gisteren of morgen, terugbrengen met wat je nu aan het doen bent en daardoor kun jij je veel beter focussen en bewuster bezig zijn met wat je aan het doen bent.

In de lessen gaan wij het mediteren beoefenen met lange en korte versies van meditatie

Ook helpt mediteren om zachter, vriendelijker en milder naar jezelf te zijn. Waarin je veel beter luistert naar jezelf. Dit geeft je een innerlijke rust en kun je loslaten wat je niet nodig hebt. Het vertrouwen in jezelf zal hierdoor steeds sterker worden en zal je helpen om beter je eigen pad te belopen en meer leren leven vanuit je gevoel en hart. Er zal van alles in beweging komen met een positief effect.

logo

Wie ben ik

buddha

Yoga

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616