zijninhetnu - HSP & Corona

ZijninhetNu.nl

zeegezicht

HSP en Corona

Op de dag dat de crisis uitbrak heb ik net als iedereen zeker angst ervaren, maar dit had ik snel onder controle. Ook omdat ik weet wat angst met een mens doet. Ik moest per direct de deuren sluiten van mijn bedrijf en dat ging natuurlijk niet zonder de nodige emoties zoals angst, boosheid en verdriet, alles kwam aan bod. Ooit ben ik begonnen met een bedrijf om mensen te helpen, bewust te maken van hun gezondheid, ontspanning etc. en ik wist dat ieders gezondheid mij boven alles gaat, dus snel een knop om en naar plan B. Dat is ook de nodige levenservaring denk ik om sneller te kunnen schakelen, niet blijven hangen in een slachtofferrol en verder te kijken naar de mogelijkheden.

Maar dan kom je “werkloos” thuis te zitten en volg je alle nieuws over het corona gebeuren.

We worden overspoeld dan met informatie over corona, en dan is het ook heel logisch dat mensen hierom in de angst schieten. Iedereen kan met eigen ogen zien wat voor het effect het heeft op het land en de hele wereld. Het is in mijn beleving niet alleen een gezondheidscrisis, maar inmiddels zeker een politieke en sociale-economische crisis.

Ik heb alles gelezen van complottheorieën, eten van vleermuizen, uitrol van 5G in Wuhan waar het virus is begonnen, Jensen gezien, het is allemaal heel verwarrend en niemand maar dan ook niemand heeft daadwerkelijk het harde bewijs!

Maar wat ook de waarheid is, ik werd en word helemaal raar van te veel nieuws over corona.

Ik heb mijn ‘eigen waarheid’ hierover maar aangenomen, ook omdat ik anders knettergek hiervan werd. Veel te veel theorieën hierover en grote leiders praten allemaal in hun eigen belang.

Nog even vooropgesteld, ik BAGATALISEER het virus niet en heb er respect voor en ik hanteer de regels van het RIVM, maar ik heb mijn eigen bedenkingen. En ik wil in deze blog niet mijn mening naar voren brengen.

En dan komt mijn hooggevoeligheid om de hoek kijken, ik heb er bijvoorbeeld erg veel last van dat onze dierbaren in afzondering leven. Voor HSP’ers komt dit namelijk extra hard binnen, mensen die geen baan meer hebben of geen inkomen meer hebben, dit brengt enorm veel nadelige gezondheidseffecten met zich mee. Deze gevolgen worden erger dan het virus zelf. En volgens mij, ook al ben je niet hooggevoelig, vele mensen zullen dit erg vinden.

En ik weet dat dit een ‘tijdelijke oplossing’ is voor onze IC- capaciteit dat we maar zoveel bedden beschikbaar hebben, maar alles is een gevaar voor onze gezondheid, sociale isolatie, vereenzaming, bedrijven kapot en geen inkomen meer. Volgens mij zullen er uiteindelijk meer levensjaren verloren gaan door de recessie dan dat er gewonnen gaat worden door het verslaan van het virus. Want deze nasleep zal nog lang gaan duren.

Hoe ga ik als HSP’er hiermee om? Ik ben tenslotte ook HSP-coach en wil ook nu graag mensen helpen leren hiermee om te gaan.

Dus ik praat nu uit eigen ervaring: STOP MET ALLES LEZEN EN KIJKEN OVER CORONA!!! Je verandert er niets aan, wat je moet weten krijgen we heus wel mee en ik leg mijn telefoon wat vaker weer weg.

Ik heb mijn eigen visie hierover maar ik kan daar niks mee, ook ik hou mij aan de regels om de IC niet overvol te laten raken.

Je hebt altijd meerdere kampen en complotdenkers tijdens een crisis. Maar door meerdere complottheorieën krijg ik angst en ervaar ik boosheid, hierdoor kon ik niet meer helder nadenken en was mijn intuïtie ver te zoeken. Van al deze theorieën is er echt wel wat van waar, maar sommige ook niet.

Ik heb mij enorm druk gemaakt over alles en dat had gevolgen, je krijgt een kort lontje, je wordt down, je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Ik kreeg ook weer last van angst, ergernissen in de supermarkt, boosheid op mensen en ik begon mijzelf te verliezen hierin. Ik durfde bijna niet te niezen in een supermarkt, want dan kreeg je al bijna een nekslag, en ja, ik nies wel eens zomaar!

Ergernissen van mensen die dan weer lak aan de regels hebben, niemand vindt dit leuk maar we moeten ons er toch maar tijdelijk aan houden. Maar oh oh, wat is het dubbel allemaal, want iedereen is natuurlijk gesteld op zijn eigen vrijheid en dat wordt ons allemaal ontnomen.

Maar ik heb inmiddels alweer een poosje de rust weer gevonden door te luisteren naar mijzelf. Als HSP’er heb je de neiging te pleasen, een ander het naar de zin te maken, maar in een crisis zie ik veel mensen de IK, IK, IK mentaliteit aannemen. Beide is natuurlijk niet wenselijk, maar probeer bij jezelf te blijven, en dat heb ik snel weer gevonden. Laten we meer onze ouderen, eenzamen en zieke mensen beschermen en voor hen zorgen, en niet alleen in crisistijd maar altijd. Je bent niet voor niets als HSP’er geboren, maar denk eerst goed om jezelf want anders ga je volledig ten onder in deze periode!

Door de media wordt er ontzettend veel angst en paniek gezaaid en daar zijn juist HSP’ers gevoelig voor. En niet om spreekwoordelijk je kop in het zand te steken, maar bescherm jezelf hiertegen. Ga vaker een leuke film opzetten, ga muziek luisteren, loop vaker een rondje, begin met hardlopen, zoek de stilte van de natuur op, bel oudere mensen eens wat vaker of leer ze video bellen. Ik laat eenzame mensen nu zeker niet in de steek, ik bezoek ze zelfs vaker, maar wel op gepaste afstand natuurlijk. Je kunt ook boodschappen doen voor oudere mensen, als je zelf nog heel gezond bent natuurlijk. En in deze crisistijd is mijn tuin nog nooit zo onkruid vrij geweest!

Maar angst legt je lam en vanuit daar krijg je paniekaanvallen. Om collectief onze angst te overwinnen is niet om mee te gaan in paniek. Zorg daarom goed voor jezelf, juist omdat je zo hooggevoelig bent. Zorg voor een goed immuunsysteem (hoor je trouwens de regering niet veel over) en zorg dat je weerbaar blijft. Doe ontspanningsoefeningen, mediteer, blijf yoga doen thuis, sport buiten alleen, kom uit je hoofd naar je lijf. Eet gezond en probeer op deze manier je sterk en staande te houden in deze periode. Ga leren haken, lees een boek of leer je zelf schilderen. Ik heb het bakken in de keuken weer ontdekt en ik mag graag schrijven.

HSP’ers zijn veelal creatief en laat dit nu eens goed tot uiting komen. Maar leg die telefoon met al die prikkels vaker aan de kant, ik betrap mij hier zelf ook op en dit zorgde dat ik te veel last kreeg van prikkels. Tv gaat pas ‘s avonds aan en niet de hele avond over corona!

Wellicht neem je andermans emotie (zoals andermans verdriet, angst of paniek rondom Corona) over. Het kan ook zo zijn dat je andermans gedachten (zoals zorgen rondom Corona) overneemt. Dit kan verwarrend zijn. Misschien ben je verdrietig, maar weet je niet of dit van jezelf of een ander is? Als HSP is het belangrijk om energie te kunnen onderscheiden: dit geeft duidelijkheid over emoties en gedachten die je ervaart. Als je weet dat iets bij een ander hoort en van een ander is, kan dat een hoop rust geven.

Verder kan je gaan klagen over van alles maar het brengt je tot niets. In deze crisis kan het slechtste of het mooiste in je naar boven gehaald worden, WAAR KIES JIJ VOOR? De keuze maak je helemaal zelf!

Hou je energie hoog door bovenstaande tips, en hopelijk heb je er wat aan.

Met alle liefde geschreven, voor alle mensen natuurlijk, en zorg dat je gezond blijft! Kan jezelf veel aan doen!


Liefs,
Jannie

Ga terug naar alle blogs

logo

Wie ben ik

Nieuwe ruimte

Coaching

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616