zijninhetnu - Wel of niet

ZijninhetNu.nl

zeegezicht

Wel of niet

Wel of niet schrijven over corona? Vandaag weer eens een nieuwe blog, we leven nu mei 2020, 2 maanden in de corona tijd en wil ik toch graag eens weer over schrijven, ook om dit later eens terug te lezen en zal ik mij hopelijk niet meer kunnen voorstellen in wat voor bizarre tijd we nu eigenlijk leven. Ongetwijfeld zal ik mij over een jaar enorm verbazen! Dus eerst getwijfeld wel of niet hierover te schrijven en wat mij, toch net als iedereen denk ik, best veel bezighoud.

Wel of niet mijn eigen visie zetten op facebook? Misschien wel klein beetje “angst” gehad voor de reacties, maar ik kon het uiteindelijk toch niet laten om ook mijn eigen “waarheid” te delen en mij niet langer stil te houden. Zitten mensen daarop te wachten? Misschien wel of niet, maar je hebt gelukkig de vrijheid om door te scrollen. Ik run een onderneming in bewustwording en mag ik toch ook mijn stem laten horen, niemand wil ik iets opdringen en iedereen mag in zijn eigen “waarheid” geloven of erachter staan.

Waar ik ontzettend moeite mee heb, is dat er nu in deze corona tijd veel angst wordt veroorzaakt en ons ieder systeem uit zijn evenwicht haalt. Kies je wel of niet voor angst? Ik merk als ik tegengas geef, en niet meega in het angst zaaien, uitkom waar ik voor sta, sommige zelf vinden dat ik angst zaai, alleen omdat ik een andere kijk erop heb.

Het huidig beleid is gebaseerd op angst en volledig gericht op de korte termijn. Het ontbreekt in elk opzicht aan visie en perspectief, b.v. we krijgen dagelijks te horen hoeveel sterfgevallen aan corona er zijn. Een team van virologen kijkt alleen naar de cijfers van vandaag en spreken elkaar onderling tegen.

En er spelen helaas te veel andere belangen mee.

De angst heeft bij velen de kwaliteit van het leven al afgepakt, er is geen kwaliteit van leven meer en vele mensen staan doodsangst uit om het virus te krijgen en sluiten zich volledig op in huis.

Wel of niet je aan de regels houden? Ik vind dit een enorm moeilijk dilemma, aangezien ik mij door niemand de kwaliteit van het leven laat afnemen. Ben ik dan wel of niet een egoïst? Dat ik niet aan mijn medemens denk? Zo word je namelijk snel in o.a. de media neergezet helaas; je denkt niet aan het zorgpersoneel (terwijl wij de cijfers niet eens in perspectief krijgen te zien als je beetje logisch kan nadenken). Ik heb zelf in de zorg gewerkt en uiteraard ongelooflijk respect voor iedereen in de zorg, maar ik heb net zoveel respect voor mensen die moeten schoonmaken en overal mee in contact komen. Tot nu toe hou ik mij aan de regels, maar tot zover… thuis maken wij onze eigen regels.

Wel of niet 1 ½ meter afstand houden? Ons nieuwe abnormaal?! In mijn onderneming zal ik dit wel moeten hanteren, aangezien ik anders ook nog eens zwaar bestraft zal worden incl. strafblad, maar in mijn eigen huis hanteren wij nog steeds menselijke regels 😊, iedereen die op bezoek komt zal hier normaal aan tafel mee eten of anders laten wij dat aan diegene zelf over, aan ons zal het niet liggen.

Liet net mijn hond even uit, even praten met wat buren verderop, ik heb werkelijk geen seconde aan die 1 ½ meter gedacht, zit kennelijk niet in mijn systeem en komt er denk ik ook niet in. Maar hierbij stel ik mij niet recalcitrant op, zeker niet, het gaat onbewust. Voor tijdelijk is deze maatregel te doen, maar voor een “nieuwe samenleving” voor vele mensen niet te hanteren. Het wordt straks hoog tijd om de angst die in de samenleving is geslopen, weg te nemen. Angst is niet nodig en langdurige stress verzwakt de weerstand.

Ik doe mijn best op straat en in de supermarkt maar kijk maar eens goed om je heen, dit voelt voor veel mensen niet natuurlijk en niet haalbaar. Wel of niet agressieve desinfectie voor je handen? Nou zeker weten van niet, handen wassen op een normale manier en verder kom ik niet aan het andere agressieve middel wat ons weer wordt geadviseerd, dit maakt meer kapot dan dat het goed doet.

Wel of niet ‘’wakker” worden? Wij mensen vergeten vaak dat wij onderdeel zijn van de natuur. We doen er allemaal aan mee om deze aardbol om zeep te helpen. Die grijpt nu in, want we leven allemaal grotendeels niet volgens de wetten van de natuur en de dieren, wij weten het allemaal beter. Ik denk zelf dat de coronacrisis nog kinderspel is met wat ons de komende jaren staat te wachten.

De wereld veranderen begint bij JEZELF, laten we in alles onze eigen verantwoording nemen.

Wel of niet mensen op dit moment onder druk zetten (enorme stress), zodat ze weer kunnen leven i.p.v. overleven? Jullie raden het al denk ik 🙁 Op dit moment heb ik de wens om te wonen in Zweden vanwege hun lichte coronamaatregelen. Gaan niet in Lock down, alles gewoon nog open, horeca ect.

Wel of niet de juiste manier? Zal misschien over een jaar pas blijken, maar 1 ding is zeker, daar is minder angst en paniek gezaaid, het was meer ieders eigen verantwoording, daar is nog een gezonde economie, terwijl de rest van de wereld op de kop staat en het zal straks regenen van faillissementen, depressies, banenverlies, psychisch leed, zelfmoorden, ect. Terwijl juist in Zweden iedereen er relaxter mee omgaat en zijn eigen verantwoording hierin neemt.

Staan ze ook om bekend dat ze daar meer en dichter bij de natuur leven. Zweden, ieder zal daar weer een mening over hebben en mag, maar wat wou ik er graag nu wonen!

Wel of niet de waarheid? Ik las laatst dat iemand iets plaatste op facebook, dat opeens iedereen veel verstand van het virus had, ze bleek zich daar kennelijk aan te ergeren. Ik vond het eigenlijk een misplaatste opmerking, want wie heeft eigenlijk wel de wijsheid in pacht? Wie weet het allemaal wel deskundig? Deskundigen die ervoor geleerd hebben? Als je het net als ik veel hebt gevolgd, kom je al gauw tot de conclusie dat vele virologen elkaar tegenspreken. Ik heb er niet voor geleerd, dus ik ben leek op dit gebied. Ik krijg wel vaak de nodige informatie van dochterlief die biologische en medische research studeert en van mijn broer die bioloog is, maar wie van de virologen moet ik dan nog geloven?

Wel of niet geloven in mijn waarheid? Ik bekijk het vanuit mijn eigen holistische manier van denken en handelen. Als ik straks verplicht een mondkapje moeten dragen bij het lesgeven van yoga, zal ik er onmiddellijk mee stoppen. Op afstand liggen idem dito, als dit niet meer een tijdelijke maatregel zal worden. Dit is zo ver van mijn natuurlijke zijn af, dat ik er de kriebels van krijg, weg de verbinding tussen mensen. Wel of niet mijn eigen waarheid vertellen? Tot zover, want ik wil en hoef niemand te overtuigen. Ieder mag het zelf interpreteren, maar wat ik heel schrijnend vind; denk je anders dan wat ons dagelijks wordt verteld en voorgeschoteld, zal je snel door de media, of mensen op facebook monddood gemaakt worden. We hoeven niet overal mee eens te zijn, we hoeven niet ons gelijk te halen, maar laten we elkaar respecteren en ieder in zijn eigen waarde laten. In deze crisis zie ik dat veel mensen hier kennelijk moeite mee hebben.

Er zijn artsen die een andere visie hebben op het coronagebeuren en die willen zich ook uitspreken.

Zonder dat ze bezig zijn met complottheorien. Maar wat schets mijn verbazing; dat ik dan dit soort berichten weer terug kan vinden onder fake nieuws. Zo worden ze dan op deze manier weggezet om monddood gemaakt te worden. Is in mijn beleving een vorm van manipulatie en intimidatie.

Ik zie het hele coronagebeuren als een natuurverschijnsel, en deze pandemie zal ook niet de laatste zijn. Ik deel nog even een citaat van Darwin, de koning van de Biologie uit 1809, die trouwens in die tijd de wereld op zijn kop zette, omdat hij anders dan anderen durfde te denken!

"Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligenste. Wel diegene die zich het beste aan veranderingen kan aanpassen."
~Charles Darwin, 1809

Giraffen bijvoorbeeld kregen steeds langere nekken om bij de bovenste blaadjes van een boom te kunnen komen, de giraffes met de langste nekken overleefden en plantten zich voort. (bron: mijn broer, bioloog)

Prachtige uitspraak van bioloog Darwin, die natuurlijk niet slaat op de onnatuurlijke nood maatregelen die nu ons allen worden opgelegd. Met alle respect voor alles en iedereen, maar ik ben blij dat ik ook nog zelf mag en kan nadenken. Deze noodmaatregelen druisen tegen mijn natuur in, maar toch heb ik met mijn onderneming mij tijdelijk kunnen aanpassen.

De term Survival of the fittest is bedacht door Darwin Natuurlijke stressoren zoals kortdurende honger, dorst en kou maken ons sterker. Door overlevingsmechanismen die we ontwikkelen als reactie op natuurlijke uitdagingen kunnen we steeds beter overleven.

Het overleven van het virus is natuurlijk 1 ding (ik onderschat het virus zeker niet) maar ik ben er van overtuigd als je een gezond immuunsysteem hebt, je kansen aanzienlijk verminderen om het te krijgen of er heel ziek van wordt.

De “sterksten of het recht van de sterksten” is niet wat ze bedoelen met de term ‘survival of the fittest’. Diegene die zich het beste weten aan te passen aan der veranderende omgeving , hebben de beste kans om te overleven.

Maar het overleven van de situatie eromheen is iets anders. Voor iedereen is de situatie en de omstandigheden anders. Hoe flexibel ben jij? Hoe creatief ben jij? Hoe ga jij om met de mentale uitdagingen? Als mens en bedrijf was dit voor mij ook een behoorlijke beproeving, ik ging ook tijdelijk online met mijn bedrijf en moest ik enorm uit mijn comfortzone.

Kinderen die online thuis gingen studeren, mensen die hun kamer tijdelijk als kantoorruimte moeten inrichten en thuis gingen werken, online werd er opeens vergaderd en noem het maar op. Heel veel mensen gingen zich toch aanpassen vanwege deze maatregelen, die ons werden opgelegd.

We zien nu hoe belangrijk het is om als groep voor elkaar te zorgen, hoe de sterkeren zorgen voor de zwakkeren. Wij kunnen niet zonder elkaar en mededogen is de reden voor zowel het voortbestaan van de mens als zijn vermogen om als soort te blijven.

Waar de meeste empathie en mededogen is voor elkaar: die samenleving functioneert uiteindelijk het beste en zal overleven en we er steeds meer achter komen dat we afhankelijk van elkaar zijn.

Wel of niet kwaliteit van het leven? Ik kies nog steeds voor kwaliteit van het leven, zonder daar een ander mens mee te benadelen. Ik heb begrip voor vele mensen die niet anders kunnen of willen, maar laten we elkaar vrijlaten in onze opvattingen. Handhaving en maatregelen zijn hopelijk tijdelijk, maar zullen voor mij geen acceptabele “nieuwe samenleving” worden. Ik kan tot zover met veranderingen omgaan, zie ook bovenstaande tekst, ik kan mij tot zover aanpassen maar dan gaat het over mijn werk, dat ik tijdelijk online ging, maar alles wat bij mij onnatuurlijk gaat voelen zal ik niet gaan doen.

En zal ik zo flexibel zijn om het anders te gaan doen, dat het wel bij mij past.

Onnatuurlijke maatregelen om angst te zaaien is iets heel anders. In mijn dagelijks leven ga ik niet met een mondkapje lopen, komt er hier gewoon weer bezoek, 1 ½ meter is tijdelijk en doe ik mijn best, maar laten we daar straks AUB mee ophouden.

Wel of niet naar mijn gevoel luisteren?

17 miljoen mensen schrijf je niet de wetten voor…die laat je in hun waarde..tja, wat zal ik hier nog op zeggen. Durf jij te luisteren naar je eigen gevoel? Ik ben ooit begonnen met een bewustwording onderneming, dat mensen uit hun hoofd komen bij hun gevoel, veel mensen kunnen of willen dat niet, maar die verandering begint bij jezelf. Om weer te luisteren naar je eigen gevoel, waar sta jij voor. Ik luister steeds meer naar mijn gevoel en handel ik daar naar.

Ik heb deze maanden gezorgd voor ouderen en zieke mensen, ook al moest ik 4 keer de supermarkt in. Ik ben wel gezond en laten we er dan ook voor elkaar zijn. 1 keer liep ik met handschoenen aan, ik dacht waar ben ik ook mee bezig 🙁 Laten we oudere mensen ALLEEN sterven aan het eenzaamheidsvirus? Laten we eenzame en zieke mensen omkomen thuis? Gaat tegen mijn gevoel in, dus NEE. Het leven is voor iedereen eindig hoor, we gaan allemaal een keer dood. Dat is hier nog steeds een groot taboe. Ik kan ook ziek worden, een ongeluk krijgen, sterven aan van alles… Je kan jong of oud sterven, maar ik kan hopelijk in mijn sterfbed zeggen dat ik heb geleefd!!

Laten we daarom ook elkaars meningen respecteren, brand elkaar niet af, en blijf respect hebben voor elkaar, hoe een ander ook denkt of gelooft. Laten we er nog steeds voor elkaar zijn en elkaar helpen, er zijn voor de natuur en deze aardbol niet verder om zeep helpen. Steek je hand in eigen boezem en kijk eens wat jezelf kan veranderen om te zorgen dat ons nageslacht ook verder hier kan leven en dan kunnen we als mens overleven.

Ga terug naar alle blogs

logo

Wie ben ik

Nieuwe ruimte

Coaching

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616