ZijninhetNu - Hooggevoeligheid overleven

ZijninhetNu.nl

zeegezicht

Hoe overleef ik dagelijkse hooggevoeligheid en overprikkeling.

Als je hooggevoelig bent, filter je minder prikkels

Als je hooggevoelig bent, dan kan het soms voelen dat het leven je overweldigt. Alles kan zo intens bij je binnenkomen, dat je ervan uit balans kan raken.

De hele dag door ontvangen we informatie van buitenaf. Dit komt via prikkels ons zenuwstelsel binnen en deze prikkels worden geleid naar onze hersenen. De hersenen geven de prikkels een prioriteit. Prikkels die met overleven en pijn te maken hebben moeten de hoogste prioriteit krijgen. Prikkels van plezier en genot krijgen een prioriteit en alles wat nuttig voor je is, wat voordeel oplevert wordt ook gesignaleerd. Andere prikkels die al heel vaak voorbij zijn gekomen, of die saai zijn, of niet te maken hebben met overleven en pijn, plezier of genot, of van voordeel zijn worden niet gesignaleerd door de hersenen.

Als je hooggevoelig bent dan is de prikkelverwerking in je hersenen anders. Ten eerste is je zenuwstelsel gevoeliger, waardoor je meer informatie uit je omgeving opneemt. Daarnaast geven je hersenen een andere prioriteit aan prikkels waardoor er meer informatie je hersenschors bereikt. Ook is je belevingswereld intens, dit betekent dat je emoties en gedachten intenser verwerkt. Dit heeft ook te maken met je prikkelverwerking, je hersenen geven een bepaalde prioriteit aan je gedachten en gevoelens.

In ons leven en ons gezin-drie zijn hoogsensitief-zijn we vaak geconfronteerd met de gevolgen van overprikkeling. Die ontstaan als er te veel indrukken binnenkomen en we te weinig tijd nemen voor rust om alles te verwerken. Belangrijkste is nog steeds om de tijd te nemen voor RUST.

Ik wil ook graag met deze blog herkenning bieden en tips geven aan mensen die hoogsensitief zijn, of vermoeden dat ze dit hebben. Bovenal wil ik ook laten zien dat HSP een kwaliteit, een gave is.

In mijn coaching die ik voornamelijk geef aan hooggevoelige mensen, zie ik vaak dezelfde problemen voorbijkomen.

Overlevingsstrategieën

Voor de mensen met wie met HSP-ers opgroeien, is het soms erg confronterend dat ze veel doorzien en aanvoelen. Maar het kan ook juist fijn zijn en een aanvulling vormen. Als je als kind de ruimte en erkenning hebt gekregen om je, met je bijzondere eigenschap te kunnen ontwikkelen, is het gemakkelijker je later vrij te verhouden tot anderen. Maar in minder gunstige omstandigheden is er een sterker beschermingsmechanisme nodig, om de pijn van de afwijzing die je als kind hebt ervaren niet te voelen. Dat noemen we ook wel overlevingsstrategie. Later als volwassenen zijn, hebben we vooral last van die overlevingsstrategieën. Het is dus belangrijk deze te herkennen, te erkennen wat er gebeurd is, de pijn te voelen dat je vrij bent een keuze te maken voor een andere houding. Je kunt zo je overlevingsstrategieën ontmantelen, en voor een constructieve in plaats van een destructieve houding te kiezen.

In het contact met een ander werken de overlevingsstrategieën soms flink op elkaar in, als olie op het vuur. Dan is er vooral uitwisseling op het niveau van overlevingsstrategieën en geen echte verbinding tussen twee volwassen mensen. Je overlevingsstrategie bepaalt ook de manier waarop je anderen ervaart, en kan je het gevoel geven er niet te mogen zijn, anders te zijn of buitengesloten te worden.

HSP-ers voelen zich vaak eenzaam, ook in relaties. Als gevolg van overprikkeling bouwen ze een muur om zich heen, die voor een ander soms moeilijk te doorbreken is. Het wordt dan nog moeilijker om met een ander in contact te komen. Wanneer je doorhebt hoe dat werkt, kun je vrijer zijn in het contact met je partner, je zus, je broer, je kind of vriend/vriendin.

Ideaal gezien heeft iedereen zijn eigen afweersysteem door en is het ontmanteld, en kan er een geweldige relatie ontstaan die gebaseerd is op oprechte liefde en bewustzijn. Maar zo gaat het vaak natuurlijk niet. Voor de HSP-ers en voor ieder mens, is het met name belangrijk om met de eigen overlevingsstrategieën, familiesystemen en thema’s aan de slag te gaan.

In een coaching verdiep ik dit helemaal uit met de client, met de methodieken waar ik mee werk, en dit geeft vaak verbluffende resultaten en inzichten.

Gebruiksaanwijzing

Eigenlijk zou het mooi zijn als we bij onze geboorte een gebruiksaanwijzing mee zouden krijgen. Een gebruiksaanwijzing voor diegene die ons verzorgen als opgroeiend kind, maar ook later als we relaties met anderen aangaan, voor vrienden, partners, familie en familie van de partner. En met name voor onszelf. Wat hebben we eigenlijk nodig; hoeveel verwerkingstijd alleen, hoeveel tijd alleen, hoeveel sport, hoeveel goede gesprekken? Wat maakt dat we op een bepaalde manier met anderen omgaan en reageren op situaties? HSP-ers zijn vaak zoekende. Het helpt om af en toe simpele vragen aan jezelf te vragen. Hoe staan mijn vriendschappen ervoor? Hoe is de relatie op dit moment met mijn ouders? Mijn familie? HSP-ers zijn vaak bezig met persoonlijke ontwikkeling door coaching, cursussen, massage en ze gaan zich ook vaak spiritueel ontwikkelen, en organiseren op die manier hulp bij het maken van een gebruiksaanwijzing.

Mindset

HSP-ers zijn geneigd te blijven malen over wat niet goed is gegaan. Ze blijven soms vreselijk zoeken naar de oorzaken. Ze denken na over een blik, een intonatie, een bepaalde woordkeus, lichaamstaal. Allerlei details komen opnieuw langs en moeten worden verwerkt. Ze hebben de neiging te focussen op de negatieve indrukken. Zo kun je als een HSP-er in een negatieve spiraal terechtkomen. Om te voorkomen dat je alles blijft herkauwen, moet je jezelf een halt toeroepen, en je aandacht op iets anders proberen te richten.

Tips

Zoek dan de afleiding die bij jou gaat passen. Ik ga dan creatief aan de gang met iets wat mij ook ligt en waar ik feeling voor heb. Ik ben regelmatig met groendecoraties bezig. Ik kan jou niet gaan vragen om te gaan breien, als je hier geen geduld voor hebt. (gaat even over mijzelf😊) Maar leer je toch wel bepaalde dingen aan om de rust en afleiding te vinden, wandel lekker het bos in, wandel je liever met meer mensen dan doe je dat! (Voorkeur is wel alleen) Maar wist je dat wandelen antidepressiva is? Je gemoedstoestand veranderd al naar een half uur wandelen en je krijgt meer rust in je hoofd. Zet geen muziek op of een podcast met het wandelen. Ga regelmatig alleen opladen om alles weer in alle rust te kunnen verwerken. Ga leren jezelf niet weg te cijferen ten dienste van een ander, zo krijg je namelijk problemen met vrienden en familie door overprikkeling en vermoeidheidsklachten.

Ga kijken naar alle mooie eigenschappen die je bezit als HSP-er, en haal hier je kracht uit om de ‘”negatieve” eigenschappen hierbij te laten verdoezelen😊

Ga terug naar alle blogs

logo

Wie ben ik

Nieuwe ruimte

Coaching

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616