ZijninhetNu.nl

zeegezicht

ZijninhetNu: Yin/Restoratieve yogaYin/Restoratieve Yoga

Er zijn verschillende vormen van yoga, die ik ga beoefenen is grotendeels Yin/Restoratieve Yoga.

Restoratieve yoga is laagdrempelig en voor iedereen te doen! Deze vorm van yoga is o.a. voor het reduceren van stress en of spanningen, het herstel van blessures en het verbeteren van je fysieke gesteldheid. Het is een rustige vorm van yoga.

Yinyoga vraagt daarentegen vaak wat meer aanpassing. De houdingen die je aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten, ze rekken dieperliggende spieren en maken o.a. het bekkengebied los. Je haalt juist de kracht uit het langer aanhouden van rustige ontspannende en inspannende oefeningen! Meestal maak je dan gebruik van zittende en liggende houdingen. Je maakt veel gebruik van kussens, handdoeken en meditatiekussens, deze middelen zorgen ervoor dat je veel gemak vindt in de houdingen. Je ligt gemiddeld 4 minuten in dezelfde houding!

Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat Yin/Restoratieve Yoga helemaal niet veel voordelen heeft omdat je niet zo snel zal zweten of omdat je alleen maar zittende of liggende houdingen uitvoert. Inspanning, in bijvoorbeeld de sportschool, is ook goed maar juist ook de ontspanning helpt je om meer uit het leven te halen!

Voordelen van Yin/Restoratieve Yoga

  • Doordat je lang in een houding blijft zitten of liggen, ervaar je een hele goede en diepe stretch. Je spieren kunnen in het begin weerstand bieden maar na een minuut geven ze zich er aan over. Dit betekent dat je hierdoor meer ruimte krijgt!
  • Yin Yoga kan je helpen om diverse klachten te verminderen. Bijvoorbeeld tijdens revalidatie of bij chronische klachten, denk bv aan diverse vormen van reuma, artrose, nekklachten, hoofdpijn, rugklachten enz.
  • Doordat je lang in een bepaalde houding zit of ligt, leer je je lichaam goed kennen, wat je aandachtspunten zijn en kun je hier naar handelen.
  • De ademhaling wordt verbeterd. Je leert in een ontspannen sfeer de ademhaling te controleren en op een juiste manier toe te passen, dit geeft niet alleen tijdens deze les meer ontspanning maar ook in het dagelijks leven veel verlichting.
  • Restoratieve Yoga bevordert je meditatie. Je bent nl in staat om te ontspannen en je ademhaling onder controle te krijgen.
  • Je leert door middel van Yin/Restorative Yoga te ontspannen. Je laat de spanning in je lijf los en zorgt ervoor dat je gedachten kunt loslaten. Hierdoor bereik je optimaal contact tussen lichaam en geest.

Yin/Restoratieve Yoga kan best confronterend zijn. Je kunt angst en ongemakken ervaren als je lang in dezelfde houding ligt of zit. Dit is heel normaal. Probeer in dit geval rustig te blijven door te ademen en juist de ongemakken opzij te zetten. Ook kan het zijn dat tijdens de les de gedachten afdwalen omdat je lang in dezelfde houding ligt of zit. Probeer je op het "hier en nu" te focussen, omdat je op deze manier veel meer bewustwording van je lichaam en geest ervaart. Krijg je pijn (maar pijn hoor je niet te hebben) tijdens de les geef het bij mij aan zodat we naar eventuele mogelijkheden met andere hulpmiddelen kunnen gaan kijken!

logo

Wie ben ik

Nieuwe ruimte

Coaching

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616