zijninhetnu - HSP & Narcisme

ZijninhetNu.nl

zeegezicht

HSP en Narcisme

In mijn praktijk coach ik veel mensen met HSP. Hoogsensitief is een persoonlijkheidskenmerk en als je dit niet weet van jezelf, of je gaat er niet zo goed mee om, kan dit leiden tot destructieve relaties in je leven. Maar om te begrijpen waarom hoogsensitiviteit en narcisme elkaar kunnen aantrekken, is een goede context belangrijk.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een mooie karaktereigenschap mits je er goed mee om kan gaan en je hier ook terdege van bewust bent. Ik verkort in de blog even HSP; Hoog Sensitief Persoon. Een HSP’er is erg gericht op zijn/haar omgeving en vaak erg betrokken naar de medemens, waardoor je jezelf nog wel eens voorbijgaat en je focus te veel ligt op andere mensen, hun problemen en erg reageren op omgevingsinvloeden. Zijn deze positief dan gedijen ze zeer goed, zijn ze negatief dan hebben ze daar meer dan gemiddeld last van.

Hoe sensitiever je bent, hoe meer “voeding” je kan geven aan een narcist en vaak ontmoette je nog nooit iemand die zo charmant was.

HSP’ers zijn in staat om diepe liefde te voelen. Dit maakt diepe indruk op ze en dit raakt hun in hun ziel en hart. Maar zodra de liefde zal bekoelen dan haakt een HSP’er af, want ze zijn niet in staat om van iemand te houden en dan ook echt zielsveel houden van iemand die hun niet respecteert.

Ze hebben een groot empathisch vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. HSP’ers verlangen vaak naar diepgaande intense verbinding en ze kunnen slecht tegen oppervlakkige contacten. Een relatie met een narcist begint dan ook vaak overweldigend.

Een narcist beseft dit maar al te goed en zal daarom, zeker in het begin van een relatie er alles aan doen om het juiste masker op te zetten. B.v. zelfverzekerd overkomen, overladen met complimenten, zogenaamd goed luisteren, een narcist is erg bedreven in het maken van een eerste goede indruk, en als je hooggevoelig bent weet je vaak niet wat je overkomt. Normaal ben jij diegene die alles zo goed aanvoelt wat de ander nodig heeft, helaas is het van de narcist schone schijn.

Narcisme

Narcisme wil meestal zeggen, iemand met een (vaak vermoedelijke) narcistische persoonlijkheidsstoornis of bijvoorbeeld behoorlijke trekken daarvan.

Vaak is er geen diagnose gesteld, omdat ze zichzelf graag als bijzonder en verheven boven anderen zien. Ze hebben immers geen problemen! Dat hun omgeving dat wel met hen heeft hebben ze vaak niet in de gaten. Ze zijn vaak (onbewust) te druk bezig met hun eigen onzekerheid, schaamte en minderwaardigheidscomplex dat ten grondslag ligt aan deze stoornis om nog oog te hebben voor anderen en hun gevoelens. Om die gevoelens van minderwaardigheid te verbergen blazen ze hun ego gigantisch op. Raak je deze gevoelens (per ongeluk) aan dan kunnen ze ontploffen. Met als gevolg dat je op je tenen gaat lopen rondom deze mensen en jezelf beetje bij beetje meer aan de kant gaat zetten, het sluipt erin omdat het vaak zo destructief is.

We hebben in narcisme verschillende gradaties, in het kort:

  • De open narcist: Is iemand waarbij het egoïsme en het grootheidswaanzin voortdurend overheersen, scheppen graag op en overdreven in hun manier van doen, bijzonder manipulatief en empathie loos.
  • De verborgen narcist: Is iemand als een wolf in schaapskleren, probeert de grootheidswaanzin te verbergen en doet zich charmant voor. Denkt alleen aan zn. eigen gewin en belang en ook empathie loos, zet vaak verschillende maskers op. Vaak erg geïnteresseerd in macht, status en rijkdom, gedraagt zich thuis heel anders met onverklaarbare stemmingswisselingen.
  • Somatische narcist: Is vaak dol op zijn lijf en heeft veel fantasieën over hoe knap, mooi hij is en over zijn geweldige seks prestaties. Hij voelt zich dommer dan gemiddeld, maar wel veel mooier!
  • Cerebrale narcist: Is dol op zijn brein en droomt van roem en succes. Ze vinden zich gemiddeld lelijker dan anderen maar wel veel intelligenter. Hun uiterlijk is dan vaak een belemmering voor ze. Het zijn vaak wetenschappers en intellectuelen, maar ze kunnen zich ook zo voordoen en hebben ze SCHIJNBAAR overal verstand van.
  • De spirituele narcist: Is een verborgen narcist, en zoals met zoveel narcisten hebben de meeste niet door dat ze met een narcist te maken hebben, deze lijken vaak de perfecte docent, leraren, professoren, ze luisteren met grote aandacht en steunen je met al hun aandacht, ze gaan heel overtuigend te werk. Je kunt je het gewoon niet voorstellen dat deze narcisten gewetenloos, empathie loos en onmenselijk zijn, het gaat ze om veel volgelingen te verzamelen. Volgelingen die de narcist veel aandacht, tijd en energie geven, hem aanbidden en hem volgen. Zonder voeding van de volgelingen kan een spirituele narcist niet bestaan.

Ik kan nog uitgebreid hier verder over vertellen, maar ik heb de belangrijkste gradaties narcisme hier vermeld en deze stoornis komt evenals bij mannen en vrouwen voor.

Typisch mannelijke narcisme is vaak de opgeblazen ego en grootheidswaanzin. Typisch vrouwelijke narcisme is dat ze vaak klagen en zeuren, ze voelen zich slachtoffer en gedragen zich ook zo. Of ze gedragen zich verwaand en doen alsof je niet bestaat omdat je te min bent voor ze.

Manipulatie

Mensen met deze stoornis zijn een meester in manipuleren zonder dat je het in de gaten hebt. Maar als ze al hulp vragen, wat bijna nooit gebeurt, zullen ze snel weer in oude patronen vervallen, de basis van een eigen identiteit ontbreekt namelijk (vaak door heftige gebeurtenissen in het verleden of juist als kind ontzettend verwend en was er ophemeling).

Dan komt een HSP’er in beeld en laat zich verleiden door een narcist. Aangezien een HSP’er een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en ze voelen zich vaak extra verantwoordelijk voor het uiteindelijke zware leven van een narcist en deze zal hier dankbaar misbruik van gaan maken. Narcisme is een stoornis en een HSP’er in een relatie zal diegene nooit kunnen helpen. Als een narcist zelf geen hulp zoekt om dit bij de wortel aan te pakken (professionele hulp) zal je steeds weer opnieuw slachtoffer worden, hoeveel begrip je ook zal hebben.

Maar mochten ze door een relatiecrisis toch hulp gaan zoeken (wat bijna nooit gebeurt) zullen ze een tijdelijke belofte gaan doen, na een tijdje zal het oude gedrag vaak weer opspelen.

Maar als HSP’er ben je gevoelig voor afwijzing en tref je een narcist dan is het niet moeilijk om te snappen dat dit alleen maar fout kan gaan. Als je niet doet wat de (veeleisende) narcist wil heb je de afwijzing al te pakken. Je zet jezelf aan alle kanten opzij en je eigenwaarde daalt nog meer. Je voorkomt daarmee misschien woede-uitbarstingen van de narcist, maar je wijst jezelf volledig af.

Narcisme is een stoornis en diep van binnen een kwetsbaarheid, oude pijn en een grote onzekerheid. Het kost veel energie om zijn masker van zelfverzekerdheid te blijven dragen. Als hij last krijgt van zijn innerlijke strijd en emotionele problemen dan kan hij het gaan afreageren, hij kan je geestelijk en lichamelijk mishandelen, vernederen, domineren of seksueel misbruiken. Hij zal altijd jou het gevoel geven dat het aan jou ligt. Je hebt dus een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en een groot empathisch vermogen en je bent daarom vaak erg afgestemd op de narcist. Dit zit zo in het systeem van een HSP’er dat je altijd een ander wilt helpen.

In de relatie met een narcist zal je het altijd verliezen, je raakt jezelf uiteindelijk volledig kwijt. Het zuigt alle levensenergie weg. Hoe lief, onderdanig, begripvol, geduldig je ook zal zijn, een narcist ga je helaas niet veranderen. Een narcist kan zich niet verplaatsen in een ander en is gericht op zichzelf.

Trauma

Als hooggevoelig persoon trek je een narcist aan vanwege pijn en trauma. Energetisch gezien gaat de relatie met een narcist over de pijn in jou. Het is een pijn en een verlangen om geliefd te worden, dit kan bijvoorbeeld in je jeugd zijn ontstaan als je hebt geleerd om je aan te passen om liefde te krijgen van 1 van je (narcistische of dominante) ouders. De relatie spiegelt jouw proces en je handelen.

Omdat je zo gericht bent op de narcist cijfer jij je eigen gevoelens en behoeften weg. Al je aandacht gaat naar de narcist omdat je geliefd wilt worden. Het gaat over zelfliefde en grenzen aangeven. Deze relatie wil je leren dat je heel veel van jezelf gaat houden. En op het afstemmen op wie jij diep van binnen bent en wat je nodig bent in je leven. Vaak is het ook nodig om pijn en trauma’s te verwerken en te werken aan je zelfbeeld.

Ben jij hooggevoelig en heb je te maken gehad met een narcist of nog steeds en wil je hiervan loskomen? Met coaching en healing heb ik al veel mensen kunnen helpen met dit thema. En neem dan gerust contact met mij op.


Ga terug naar alle blogs

logo

Wie ben ik

Nieuwe ruimte

Coaching

agenda

Agenda

Volg ons via:

facebook
© zijninhetnu algemene voorwaarden privacy verklaring KvK nr. 66797616